In een gemengd gezin met vleeseters is het maken van pastasaus die door beiden “te pruimen” valt wel een belangrijk ding. We maken deze vaak en is lekker. Bruine linzen uit blik geven deze saus meer substantie. Vergeet niet dat een goede pastasaus, tomatensaus, tijd nodig heeft. het zijn immers reductiesausen. Tip is om op zaterdag- of zondagochtend hiermee te beginnen, veel te maken en porties, voor later gebruik, in te vriezen.
Onderstaande hoeveelheid is genoeg voor een avondmaal voor 4 personen. Gebruik bij voorkeur een gietijzeren pan. Die houden de warmte lekker lang vast. Wil je meer maken dan kun je gewoon de porties verdubbelen …. of meer 🙂
- 2 stengels bleekselderij
- 1 grote ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 wortels
- blikje bruine linzen, uitgelekt.
- pakje fritta tomatensaus
- 20 ml rode wijn
- 20 ml water
- 1 bouillonblokje….. jaja…
- scheutje goede balsamico azijn
- olijfolie
- peper en zout
Snij de groenten klein, giet wat olijfolie in de pan en bak de groenten op laag vuur. Laat ze net niet bruin worden, voeg de fritta, rode wijn, water en bouillonblokje, linzen en scheutje balsamico toe. Meng alles goed, zet vuur laag en laat de tijd z’n ding doen. Hoe langer hoe beter, maar zeker 4 uur.
Af en toe voorzichtig roeren om de linzen niet stuk te maken.
Proef voor het serveren en corrigeer indien nodig de smaak met wat zout en peper uit de molen.
Als variaties, paddestoelen, sriracha drupje toevoegen….ach verzin maar zelf.
Vwalla !