- Basic, Recipes

Naan Bread

Een makkelijk plantaardig basisrecept voor het Indiaase naan brood. Dit recept komt uit het boek “Vegan Richa’s Indian Kitchen“. Dit boek kan ik je van harte aanbevelen. De Indiaase keuken is veelal vegetarisch, in dit boek worden heerlijke recepten gegeven die 100% plantaardig zijn. De recepten zijn zeer “maakbaar” en kloppen.

De ingrediƫnten:

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8283-1024x768.jpg
  • Halve kop warm water
  • 2 theelepels suiker
  • 1 zakje gedroogde gist
  • 4 koppen bloem (ongeveer 500 gram)
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel baking soda (natrium-bicarbonaat)
  • 1/4 kop neutrale olie arachide bijvoorbeeld, zeker geen olijfolie gebruiken
  • 3/4 kop plantaardige yoghurt, bijvoorbeeld soja plain/natural van Arlo.
  • 1 theelepel nigella zaden voor garnering
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2457-768x1024.jpg
Doe de gist en de suiker bij het lauw-warme water. Laat 10 minuten staan, totdat de gist actief wordt. Er komt dan een schuim op het mengsel te staan.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_2762-768x1024.jpg
meng alle droge ingredienten goed door elkaar
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0433-768x1024.jpg
Voeg de geactiveerde gist bij de droge ingredienten en kneed dit samen met de yoghurt tot een soepel deeg. De hoeveelheid water die nodig is kan verschillen per bloem-merk/soort. Voeg extra water toe als dat nodig is
Kneed met 1 hand en hou de andere hand droog. Dat is wel zo handig.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_5726-768x1024.jpg
Haal het deeg uit de kom en kneed het een paar minuten goed door.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0471-768x1024.jpg
Maak het deeg vochtig met wat water en smeer wat olie over de bovenkant. Dit is om te voorkomen dat het deeg tijdens het rijzen uitdroogt. Dek af met een vochtige doek en zet het een uur weg op een warme plek. Ik gebruik de oven op 40 graden.
Zorg dat het deeg in volume verdubbelt.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_5726-1-768x1024.jpg
Haal het deeg uit de kom als het in volume is verdubbeld.
Kneed het voorzichtig, sla er niet alle lucht uit.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_9934-768x1024.jpg
Verdeel het deeg in 16 porties voor kleine broodjes, of 8 voor grotere.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0068-1024x768.jpg
Leg de bolletjes op keukenpapier (bakplaat) en dek af met folie, tegen uitdroging. Laat de bolletjes nog 15-20 minuten rijzen.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_8840-1024x768.jpg
Maak er met je handen platte broodjes van met een dikte van 3-4 millimeter. Doe het met je handen of met een deegroller. Probeer wat lucht in het deeg te houden.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_9351-1024x768.jpg
Bestrijk de broodjes met wat water en wat olie, besprenkel met nigella zaadjes.
Je kan ook andere afwerking kiezen. Sesamzaad, komijn, leef je uit.

Zet ondertussen een koekenpan met een dikke bodem op het vuur en maak deze goed warm. Je kan ook een pizzasteen gebruiken in een oven.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_7732-1024x768.jpg
Laat de broodjes bruin bakken aan een kant en draai ze dan om.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_0075-768x1024.jpg
Als je ze lekker wilt laten puffen, zoals hierboven, dan moet je een oventje maken met bijvoorbeeld een deksel of een taartbodem. Zoals hieronder.
Dit oventje zorgt voor de bovenwarmte die het puff-effect geeft.
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_1398-768x1024.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is IMG_1881-768x1024.jpg
En….


vwalla