Het is zomer, zomervakantie, een zwoele middag ergens op een terrasje in Beaune. Ik heb slakken besteld. Alleen slakken, in knoflook en boter, als lunch. Met een paar stukken brood en een glas goede bourgogne. Het kost een vermogen, vooral de wijn.
Ken je dat?
Dit is net zo lekker. Maar dan alleen plantjes….
Ingredienten:
- 500 gram mini champignons, of gewone, maar dan halveren
- 3 tenen knoflook
- 100 gram Plantaardige margarine
- Olijfolie
- Platte peterselie
- Peper en zout
- Stevig brood
- Heul veul wijn…. 🙂
Bak de paddestoelen aan in een flinke scheut olijfolie. Bak ze een beetje bruin. Zet het vuur laag en voeg 50 gram margarine toe, peper en zout. Pers 2 van de 3 knoflooktenen erboven uit. Het vuur moet nu laag staan om te voorkomen dat de margarine en de knoflook verbranden. Als dat gebeurt moet je opnieuw beginnen want dan is het gerecht bitter en da’s nie lekker…
Laat dit zo 5 minuutjes doorsudderen. Voeg de fijngesneden peterselie toe en breng op smaak met zout en peper en knijp het laatste knoflookteentje erboven uit. Vuur uit en laat afkoelen.
Verdeel de champignons over 4 ramequins (kleine bakjes voor in de oven). Leg er nog een krul margarine bovenop en bestrooi met nog wat peterselie. Tot zover de mise-en-place (MEP). Dek af tot gebruik.
Serveren: verwarm de oven op 180 graden en schuif de bakjes erin. Laat de boter smelten en zorg dat de inhoud begint te borrelen. Haal ze dan uit de oven en serveer met goed stokbrood en je beste rode wijn.
Zo smerig lekker, echt…
DIKKE VETTE TIP: Zorg voor voldoende wijn. Dit gerecht nodigt tijdens het maken al uit voor een lekker glas.
Vwalla!